Üyelik Girişi
KATEGORİLER

Avlanma Boyları

Takvim

İki Kişi Avlanmak

İki Kişi Avlanmak

Doğru ve bilinçli avlanmak, her ne kadar, bu işi sadece canlı öldürmek olarak algılayan kesimler tarafından altyapısızca eleştirilse dahi, tüm canlıların olduğu gibi, insanın da doğasında vardır ve, korku ve annelik içgüdüleri gibi genlerimizde bugüne kadar  taşıyabildiğimiz ender içgüdülerden biridir. Et yeme ihtiyacı içinde olan günümüz insanı, öldürme işlemini başkalarına yaptırarak, karşısında olduğu bu işten kendini sıyırmış, böylelikle, savunma mekanizmalarını geliştirmiştir.

Avlanmanın temeli, beslenmeye dayanır ancak, beslenebilmenin de  tek yolu değildir. Özellikle sualtı avcılığı, zorluğu ve belirli kaliteleri  gerektirmesi nedeni ile, beslenmenin yanına, trofe peşinde olmayı da koymuştur. Hemen hemen, hepimiz, iyi bir avdan sonra resimler çekip, arkadaşlarımıza göstermeyi seviyoruz. Bu davranış biçimi son derece doğaldır, sofraya konan, iyi hazırlanmış bir av yemeği, dostlar tarafından beğeni ve takdir ile karşılandığında, aldığımız haz da, son derece doğaldır.

O halde, ” Avlanmak” yerine, “Doğru ve centilmence avlanmak”  deyimini koymaya çalışalım.

Bunun anlamı,  zaman ve boy yasaklarına uymak, avlayacağınız balığı dikkatle seçmek ve diğer avcılara saygılı olmak demektir. İnsan yapısı gereği bencildir. Avcılık yaparken, bu karakteri iyice öne çıkar, tek başına olmayı ister. Sualtının güzelliği yanında, avlanmaktan aldığı hazzı başka birisi ile paylaşmak istemez. Bu nedenle en iyi arkadaşını bile, dürüst olmak gerekirse ” safra ” olarak görür.

Oysa, iki kişi avlanmak, doğru yapıldığı takdirde, avın verimliliğini arttırdığı gibi, paylaşmanın verdiği keyfi de ortaya çıkarır.

Yanınızda, en az sizin kadar usta bir avcının olması, emniyetiniz ve rahatlığınız açısından çok önemlidir, tabi ki aynı şey, partneriniz için de geçerli olacaktır.

İki kişi avlanma tekniği, öncelikle, iyi bir uyum gerektirir. Diğerine göre daha zayıf olan avcı, ekibin kalitesini ve seviyesini belirler. Eğer arkadaşınız sizden daha derin avlanabiliyorsa, sizin avlandığınız irtifada olmak zorundadır. Sizi bırakıp derine inmesi, bir problemle karşılaştığı takdirde, ona yardım edemeyeceğiniz için, tek başına avlanmasından farklı olmaz.

Tanıma

Partnerler, birbirlerini öncelikle karakter yapıları, daha sonra da, fizik becerileri açısından çok iyi tanımalıdırlar. Limitlerin belirlenmesi konusunda ise, dürüst olmaları gerekir. Bazen abartsak ta, hepimiz gerçek limitlerimizi biliriz. Bu konuda doğruları söylemek her zaman artılar getirir. Partnerinizin, sualtındaki becerisini görün, nefes alma ve ciğer doldurma tekniklerinden, sualtında nasıl hareket ettiğine, sessizliğe verdiği önemden tüfek taşıma pozisyonlarına, taşa yaklaşma  biçiminden agaşon için seçtiği yerin doğruluğuna kadar her özelliği öğrenin ve takip edin. Bunlar sizin için de geçerli olacaktır.

Buraya kadar olan kısım avcılığın mekaniğidir. İşin içine bir de, karakter yapısı girecektir.

Sualtı avcılığında, gevşemek, sakinlik ve suyla uyum içinde olmak önemli parametrelerdir. Bunların başarılması, beraber avlanabilme ve paylaşma için avantaj getirir.

İletişim

Sualtında konuşamayacağınıza göre, belirli işaret ve hareket biçimleri geliştirmeniz gerekir. Bu iletişim sistemi ne kadar basitse, size o kadar zaman kazandıracaktır. Beraber avlanmanın temelinde oluşan ana neden, herhangi bir problemle başa çıkabilmek için yardımlaşmaktır. Nefes alamadığınız bir ortamda,

başınıza gelebilecek en kötü iki şey, bir yerlere sıkışmak veya takılmak, ve senkop tehlikesidir.

Aşağıda takıldığınız zaman, tek başınıza iseniz, yapabileceğiniz en iyi şey, son derece soğukkanlı davranmak, mümkün olduğunca  az hareket ederek oksijen tüketimini arttırmamak, bu arada hızla düşünerek, kurtulma yolu aramaktır. Girdiğiniz yerde sıkışmış iseniz, girebildiğinize göre, aynı şekilde çıkabilmeniz gerekir. Bütün mesele, girerken hangi pozisyonu aldığınızı hatırlayabilmek ve tersini yapabilmektir. Bu arada, dar yerlere dizlerinizden daha fazla girmemeniz gerektiğini, özellikle de paletleri kesinlikle sokmamanız gerektiğini hatırlatayım.

Senkop, diğer adıyla sığ su bayılması, eğer yalnız iken başınıza gelirse, büyük ihtimalle boğulma ve ölümle sonuçlanır. Eğer yanınızda, sizi gözleyen biri varsa,

bayılana kadar olanları ilerde dostlarınıza anlatabileceksiniz demektir.

Başka bir problem de, ağ ve benzeri malzemeye takılmakla oluşur. Aynı şekilde, mümkün olduğu kadar az hareket ederek, bıçağınızı elinize almanız ve kesilebilecek ne varsa, bir an önce kesip kurtulmanız gerekir. Bu problemlerle başa çıkabilmek için de, size kalan süre orta ve sığ derinliklerde, en fazla 30 saniyedir. Okurken bile rahatsızlık veren, ancak her zaman başa gelebilecek bu sorunlar, yanınızda, sizi avlanırken dikkatle gözleyen bir arkadaşınız varsa, genellikle, kötü bir anı olmakla kalır. Bu gibi durumlarda, basit ve kolay anlaşılır birkaç el işareti, hayat kurtarır.

İşaretleşmeler, avcılık için de gereklidir, göz ucu ile yakaladığınız sürünün girdiği taş, balığın boyu ve adedi gibi bilgileri, birbirinize, sualtında aktarmanız gerektiğinde vakit kaybetmezsiniz.

Güven

Hiçbir şart öne sürmeden, güvenebilmek çok önemlidir. Bu konuda, dürüst olmak gerekiyor. Beraber avlanırken, rahatsızlıklar ortaya çıkıyorsa, bunu açık yüreklilikle dile getirin. Partneriniz, sizden hızlı yer değiştiriyor veya ava sizi beklemeden başlıyor olabilir. Avlanma hırsı bazen öne geçer, anlayışlı olmak ve dürüstçe dile getirmek en doğru yoldur. İyi bir ilişki içinde iseniz yanlışları her iki tarafta zevkle düzeltecektir.

Yardımlaşma

Beraber avlanmanın en keyifli yanlarından biri yardımlaşmadır. Taşın altında, biraz da biçimsizce vurduğunuz balığı çıkarmak için, arkadaşınızdan yardım istediğiniz zaman, öncelikle, malzeme avantajınız olacaktır. Avınız birkaç atış gerektirebilir, siz aşağıda uğraşırken, partnerinizin satıhta dinleniyor olması, ekibe zaman ve güç kazandırır.

Taşa soktuğunuz karagöz sürüsünü, iki kişi avlamak daha verimlidir. Bu arada, sürünün tamamını avlamayıp, taşın içinde muhakkak balık bırakmanız gerektiğini unutmayın.

İlerleme

Arkadaşınızla beraber avlanmanın avantajlarından biri de, birbirinizden herzaman birşeyler öğrenme imkanı olmasıdır. Su içinde hareket ederken veya avlanırken, yapılan hataların, başka bir gözle görülmesi ve tespiti çok daha doğru, düzeltilmesi de, o derece kolay olur. Yorgunluk belirtileri ile birlikte, ava biraz ara vermek, birkaç pozisyonu  tekrar gözden geçirmek, yapılan yanlışlıklardan bahsetmek, biraz sohbet etmek, gereken dinlenmeyi ve rahatlamayı getirir, avın verimi artar.

Av teknikleri

Taşaltı avcılığı için rahatlıkla uygulanabilen iki kişi avlanma yöntemi, sanılanın aksine, agaşon ve kule için de mükemmel sonuçlar getirir. Agaşon avında arkadaşınız yattığı zaman, siz satıhta olacağınız için belirli bir mesafeden, onun görebileceğinden çok daha geniş bir alanı kontrol etme imkanı bulursunuz.

Balık davranışları ve yer belirleme açısından bu avantaj, sonraki agaşona fayda getirecektir.

Sonuç olarak, iki kişi avlanmanın keyfi ve getirilerini gözardı etmeyin. Önyargılı olmak yerine, deneyin.

“Benim vurduğum balık”, yerini, “Bizim vurduğumuz balık” a bıraktığı zaman, bu iş oldu demektir.

Jak Boeno

05.08.02

Fotoğraf Albümü



Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam13
Toplam Ziyaret193614